6.04.2012 09:21:00
Her alet gibi saatler de zamanla bakıma ihtiyaç duyarlar. Özellikle mekanik saatler bir iki yılda bir temizlenip yağlanması gerekir. Kol saatinin önce kayışları sökülür. Saatin kasası sökülmeden önce saatin arka kapağı etrafı temizlenir ki toz ve küçük parçalar saatin içine girmesin. Önce saatin arka kapağı sökülür. Saatin makinası çıkarılır ve akrep yelkovan ve kadran sökülür. Daha sonra saat parçaları yerlerinden çıkarılır ve ister elle ister makinalarla temizlenir. Bozuk parçası varsa değiştirilir. Saat parçaları orijinal olmalıdır. Orijinal olmayan saat parçaları saati çalıştırmayınız. Temizleme işinde önemli olan yağsız benzinle hatta özel saat temizleme benzinleriyle temizlenmelidir. Benzinle iyice temizlendikten sonra kurulayarak tekrar monte edilmelidir. Saatin montajını yaparken özel saat yağı kullanılmalıdır. Kalın yağ kullanılırsa çabuk katılaşır ve saatin çalışmasını engeller. Bozuk parçalar değiştirilip temizlik ve yağlama işlemi yapıldıktan sonra aynı şekilde monte edilir. Usta saatçiler çok dikkatlidir. Hiç görmedikleri bir saat modelini bile sökerken öğrenirler. İyi bir saat ustası her daim kendini yeniler ve değişen teknolojiye ayak uydurur.
Saat tamiri zor ve sabır isteyen bir iştir. Ülkemizde okulu da olmadığı için ustaların yanında öğrenilen bir meslektir. Kıymetli bir saatiniz varsa bozulduğu zaman kesinlikle kurcalamayın. Saate zarar verebilirsiniz.
Aşağıda saat nasıl tamir edilir, izleyebilirsiniz. Unutmayın seyrederek saat tamiri öğrenilemez. Saat tamirinde el alışkanlığı, yatkınlığı çok önemlidir. Parçaları yerleştirirken bile saat bozulabilir.