11.01.2012 15:45:00
Saat Terimleri ve Anlamları
Mekanik SAAT
Zamanı akrep ve yelkovanla ifade eden ve elektronik parça içermeyen, ya da pilsiz kurmalı yada kendinden kurmalı-otomatik sistemle çalışan saatlerin genel adı. Otomatik saatler kol hareketiyle kendi kendini kurar ve sürekli çalışabilir. Mekanik ve Quartz saatlerde parçaların sürtünmesinden dolayı oluşacak aşınmayı önlemek için Dişlilerin uçlarına taşlar yerleştirilir.
Quartz-Pilli SAAT
Bu tür saatler mekanik saatlerden farklı olarak, pilin gücünü arttıran ve ayarlayan bobinli ve entegreli saatlerdir. Saatin çalışmasını bataryası sağlar.
Kinetik SAAT
Saatin içindeki küçük mekanik jeneratör sistemi saatin pilini şarj eder, böylece hem mekanik hem de pilin yardımıyla saat çalışmasının sürdürür.
Eco Drive-SOLAR SAAT
Güneş enerjisinden aldığı enerjiyi depolayan ve ışık olmadığı zaman da çalışmasını sürdüren saatlerin genel adıdır.
FUNK UHR-RADYO KONTROLLÜ SAAT
Saat mekanizmaları elektroniktir. Radyo sinyalleriyle kendi kendini ayarlar. Kullanıcısının saati ayarlamasına gerek yoktur. Saatler ileri yada geri alındığında saat dış müdahale olmadan otomatik olarak ayarlanır. Funk Uhr saatler Türkiye'de genellikle çalışmazlar. Ülkemize gelen Avrupalı daha çok Alman turistler saatleri çalışmadığı zaman direkt saatçilere giderler ve saatinin pilini değiştirmesini isterler. Pil değiştiği zaman Funk Uhr saatler çalışmazlar, çünkü sorun sinyal sorunudur. Ülkelerine döndükleri zaman saatleri radyo sinyalini aldığı zaman otomatik ayarlanır ve çalışmasına devama eder.
ANALOG SAAT
Akrep ve yelkovanla zamanı gösteren saatlerin genel adı analogdur.
DİJİTAL SAAT
Dijital rakamlarla gösteren saatlerin ortak adı dijital saattir.
NEOLOG SAAT
Mekanik ve analog saatlerden farklı olarak bilgisayar tabanlı çalışır. Sıfır ve bir tabanlı çalışır. Binary time kodlu saatler de zaman akrep ve yelkovanla değil simgelerle gösterilir. Akrepsiz yelkovansız ve rakamsız saatlerdir. Yeni nesil saatlerin ortak adı NEOLOG tur.
Alarmlı SAAT
Kol saatinin önceden ayarlanan bir zamanda sesli uyarı vermesidir. Mekanik dijital alarmlı saatler mevcuttur. Hatta bazı saat firmaları görme engelli ve işitme engelliler için titreşim alarmlı saatler üretir. Casi saatlerin titreşimli alarmlı modelleri bulunmakta.
12/ 24 SAAT
Saatin öğleden sonra 13-14 Şeklinde 24'e kadar zamanı göstermesidir. Dijital saatlerde direkt rakamla gösterilirken analog saatlerde bu durum kadranına ya da kasasına 24 saatli rakamların yazılmasıyla belirtir.
KRONOMETRE
Hesaplanmak istenen zamanı hesaplayan saatlerdir. Mekanik, analog ve dijital kronometreler bulunur. Saatin butonuna basıldığı anda kronometresi çalışmaya başlar ve tekrar basıldığında durur ve iki zaman arasında geçen süreyi saat, dakika, saniye, ve salise olarak hesaplar.
Anti manyetik SAAT
Pille çalışan saatlerde daha çok karşılaşılan bir durumdur. Saatler güçlü manyetik bir alana maruz kalırsa mıknatıslı dişlilerle çalıştıkları için etkilenirler. Anti manyetik olmayan saatleri Hoparlor, televizyon, buzdolabı vb elektronik aletlerin yanına koymamak gerekir. Sadece anti manyetik saatler manyetik ortamlardan etkilenmez.
BALANS
Mekanik saatlerin çalışmasını düzenler.
Pil Rezervi Göstergesi
Bazı pille çalışan saatler pilin zayıfladığını gösterir. Bunu genellikle saniyeyi 2 saniye de bir atarak gösterir. Bazı saatlerde de pil durumunu gösteren ayrı bir mekanizma vardır.
BEZEL
Saatin üst kısmını çevreleyen halkanın adıdır. Genellikle tek yönlü hareket eder. Birçok kimse Bunun ne işe yaradığı bilmez ve derinlik ölçtüğünü sanır. Bezelin fonksiyonu süre hesaplamayı kolaylaştırmaktır. Bezeli çevirip saniyenin bulunduğu konuma getirirseniz saniyeyi sıfırdan başlatmış olur ve dakikayı daha kolay bir şekilde hesaplarsınız. Bu özelliği genellikle doktorlar ve hemşireler kullanır. Bezeli dakikanın bulunduğu yere getirdiği zaman da dakikayı hesaplamak kolaylaşır. Bu fonksiyonu da genellikle dalgıçlar kullanır. Bezel genellikle paslanmaz çelikten yapılır.
Çift yönlü bezeller matematiksel hesaplamalarda da kullanılır.
İLİMİNATÖR-IŞIK-FOSFOR
Hepsinin ortak özelliği karanlık ortamlarda saatin kolay okunmasını sağlamaktır. Fosforlu kadranlı saatlerin kadranı tamamen ya da rakamlar veya sadece akrep yelkovan fosforlu olabilir. Işıklı saatler de ise butona basıldığı zaman zemin aydınlatma ışığı yanar ve saatin kaç olduğu kolayca görünür.
Takvimli SAAT
Saatler zamanı göstermenin yanında tarihi de gösterir. Sadece ayın kaçı olduğunu gösteren saatlerin yanında haftanın hangi günü olduğunu, ayı ve yılı gösteren tam otomatik takvimli saatler de bulunur. Tama otomatik takvimli saatler 2099 yılına kadar takvimi gösterebilir.
PERPETUAL TAKVİMLİ SAATLER
Bazı Analog saatler de takvim programlanmıştır. Saatin hafızasında yıl ay ve gün kayıtlı olduğu için 28 Şubattan sonra bile tarih şaşmaz.
SAAT KADRANI
Saatin rakamlarının ve akrep yelkovanın altındaki kısımdır. Dijital saatlerde ekran olarak adlandırılır.
SAAT KASASI
Saati dış etkenlerden, toz, su vb. etkenlerden koruyan dış görünüme saat kasası denir. Saatin kasası aynı zamanda saatin tüm parçalarının bir arada durmasını sağlar. Saat kasaları çeşitli malzemelerden yapılabilir. En çok çelik kullanılmakla birlikte, altın, gümüş, ağaç, titanyum, seramik, tungsten, ve birçok malzemeden yapılabilir. Titanyum uzay teknolojisinde kullanılan bir metaldir. Hafifliği ve dayanıklılığıyla tercih edilir. Seramik ise Çizilmeye dayanıklı olduğu için tercih edilir. Çanak çömlek yapımında kullanılan seramikle bir ilgisi yoktur. Altın kaplama ve gümüş kaplama da saat kasasında kullanılan bir yöntemdir.
MONOBLOK SAAT
Saatler bazen sökülmemek ve tamir olmamak üzere tasarlanır. Bu tür saatlerin sadece pili değişebilir. Bozulduğu zaman tek parça kasa olduğu için sökülemezler.
ALTTAN SANİYELİ SAATLER
Saatlerin saniyesi genellikle akrep ve yelkovanın ortasında bulunur. Bazı saatlerin saniye göstergesi saatin altı rakamının bulunduğu yerdedir.
KURMA KOLU-TEPE
Kurma kolu tabiri otomatik saatler üretilmeden önce saatler her gün kurulduğu için söylenmiştir. Günümüzde ise saatleri kurmak gerekmediği için aslında anlamsızdır. Kurma kolu yerine ayarlama kolu denmesi daha mantıklıdır, ama insanların algılarını değiştirmek zordur.
KİLİTLİ TEPELİ SAAT
Saatlerin suya dayanıklılığı farklıdır. Saatler genellikle kurma kolundan su aldığı için dalgıç saatleri ve suya dayanıklı saatlerin tepeleri özel vidalıdır. Bastırarak ve sağa doğru çevirerek kilitlenir ve su almazlar.
VİDALI KAPAKLI SAAT
Su için özel olmayan saatlerin kapakları presle kapanır ve basınca dayanıklı değildir. Su geçirmeyen saatlerin kapakları da vidalıdır. Özel bir anahtarla çevrilerek kapatılır.
SAAT CAMI
Saatlerin kasasının üst kısmında yer alan ve saatin kadranını gösteren şeffaf üst kapaktır. Kristal, sentetik safir veya plastikten yapılmış camlar vardır. Kristal camlar sert darbelerde çizilip deforme olurken, Safir camlar çizilmezler ve küçük darbelerden deforme olmazlar. Kaliteli saatler genellikle safir camlıdır.
GERİ SAYIM
Önceden belirlenen bir süreyi hesaplayan ve süre bittiğinde duran bir sistemdir. Kronometrenin tersi bir fonksiyondur. Genellikle yarışlarda kullanılan bir özelliktir. Yat yarışları ve tekne yarışlarında daha çok kullanılır.
DERİNLİK ALARMLI SAATLER
Önceden ayarlanmış metreye suya dalındığı zaman o metreye ulaşıldığı zaman saatin sesli uyarı vermesidir. Dalgıçlar için hayati önem taşır.
DERİNLİK SENSÖRLÜ SAAT
Sualtında derinlik ölçen saatlerin su basıncını ölçen ve derinliği belirleyen mekanizmasına denir.
LCD EKRANLI SAAT
İki şeffaf plaka arasında ince bir tabaka halinde düzenlenen bir sıvı yoluyla zamanı elektronik olarak gösteren dijital saat ekranı. LCD ekranlı saatler elektroniktir.
ROTOR
Otomatik saatlerde zembereğin dolmasını sağlayan ve genellikle yarım daire şeklindeki parçadır. Kol hareketiyle dönerek saatin zembereğini doldurur ve saatin çalışmasını sağlar.
DARBELERE KARŞI DAYANIKLI SAAT
Ahşap zemin üzerine 3 metre yükseklikten bırakılan ve darbelere dayanıklılığı ifade eder. Standardı ABD hükümetince belirlenmiştir.
İSKELET SAAT
Saatin mekanizmasının üst kısımdan ve şeffaf kapakla görünmesidir. İskelet saatlerin çalışması rahat görülebilir. Tüm parçalar özenle dekore edilir.
TAKOMETRE
Mesafe ölçümü ifade eder. Spor saatlerde hız ölçmede kullanılır.
TOURBİLLON
Breguet Saat tarafından 1801 yılında icat edilmiş bir sistemdir. Hassas yerçekimine karşı dayanıklılığı ifade eder.
WATER RESİSTANT
Günlük kullanımlarda el yüz yıkama ve yağmur sıçramasına gibi durumlara dayanıklılığı gösterir.
50 METER WATER RESİSTANT
Tüplü-tüpsüz dalış ve su sporları dışında günlük hayatta her yerde kullanılabilir.
100 METER WATER RESİSTANT
Tüplü dalış ve su sporları dışında günlük kullanımda her yerde kullanılabilir.
200 METER WATER RESİSTANT
Tüplü dalış dışında her yerde su geçirmez özelliğidir.
DIVER'S WATCH 200M
Tüplü dalış da dahil her yerde kullanılabilir.
Profesyonel ve tüplü dalışlarda mutlaka yanınızda bir dalış bilgisayarı bulundurun.